روشهای جدید و نوین ترمیم و کاشت دندان دندانپزشکی
روشهای جدید و نوین ترمیم و کاشت دندان دندانپزشکی
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که دندان درد نیمه شب امان از روزگارتان بریده باشد و یا بی قراری از سرتان برده باشد.
با توجه به علم پزشکی امروز و نیاز مردم و فناوری های روز دنیا دندانپزشکی نیز در صدد این بوده تا روش های جدیدی را برای ترمیم ، کاشت و درمان دندان ها پیش بگیرد.
یکی از روش های ترمیم دندان با لیزر می باشد
ترمیم دندان با لیزر
برای اینکه دندانپزشک بتواند با استفاده از لیزر، بافت پوسیده دندان را بردارد به کمک اشعه لیزری این کار را انجام می دهد که آب موجود در بافت دندان را، به خود جذب مینماید. اشعه لیزر یک اشعه تابشی متمرکز است که انرژی الکترومغناطیسی مولکول ها را جذب کرده و به انرژی گرمایی تبدیل مینماید. شدت گرما به اندازه ای است که آب میان بافتی دندان بخار می شود و به همین دلیل در این سطح، افزایش فشار اتفاق می افتد. افزایش فشار باعث انفجار مولکولی روی دندان شده و بافت پوسیده دندان جدا می گردد.
یک نکته مهم درباره استفاده از اشعه لیزر برای درمان پوسیدگی ها، این است که بافت های تخریب شده دندان دارای میزان آب بیشتری نسبت به بافت های سالم می باشند. برای همین است که استفاده از لیزر، تنها بافت پوسیده را جدا میکند و صدمه ای به بافت سالم نمیزند. دقیقاً برعکس روش سنتی که در آن یک مته چرخشی به صورت سه بعدی دندان را میتراشد و در حین برداشتن قسمتهای پوسیده، قسمتی از بافت سالم را هم از بین میبرد.
نکته دیگر درباره مزایای درمان پوسیدگی با لیزر، میزان تسلط بیشتر دندانپزشک به از بین بردن پوسیدگیها میباشد زیرا دستگاه لیزر بسیار ظریف تر از مته دندانپزشکی بوده و میدان دید او برای درمان دندان، بیشتر است.
مزایای ترمیم دندان با لیزر
- ممکن است در روش سنتی وقتی دندانپزشک مشغول برداشتن بافت پوسیده است، دندان به عصب برسد و دندانپزشک مجبور شود عصب کشی انجام دهد در حالی که در روش لیزر، این اتفاق خیلی به ندرت میافتد زیرا بافت سالم دندان از بین نمی رود.
- بر خلاف روش سنتی که متهها و فرزها به صورت غیر عمدی، بافت سالم دندان را هم از بین میبرند در روش استفاده از لیزر، فقط قسمت های پوسیده با ظرافت جدا میشوند و بافت های سالم صدمه ای نمی بینند.
- بر خلاف روش سنتی، بیمار دردی حس نمیکند و برای همین نیازی به تزریق داروی بی حسی وجود ندارد. همچنین در روش درمان پوسیدگی با لیزر، هیچگونه خونریزی وجود ندارد.
- امکان بوجود آمدن عفونت در دندان هنگام کار با متهها و فرزها زیاد است. در حالی که لیزر به خاطر ماهیت خود، در هنگام برداشتن قسمت های پوسیده، محیط سطح دندان را ضدعفونی میکند و شانس رشد باکتری ها را کاهش میدهد.
- برای بیمارانی که دچار بیماری های خاصی مانند سرطان، دیابت و مشکلات قلبی هستند، روش درمانی با کمک لیزر، جایگزین مناسبی میباشد زیرا این روش بر خلاف روش سنتی، نیاز به داروی بی حسی ندارد و همان طور که می دانید این داروها برای مبتلایان به بیماری های قلبی بسیار مضر است. به علاوه عدم خونریزی به بیماران دیابتی کمک میکند تا درمان موثرتری برای پوسیدگی دندان های خود داشته باشند.
- استفاده از فرز و مته، به مینای دندان صدمات جدی وارد میکنند اما لیزر به این صورت عمل نمیکند و دندانی که ترمیم شد، مانند یک دندان سالم به عمر مفید خود ادامه میدهد.
بیماری پوسیدگی دندان بعد از سرماخوردگی شایعترین بیماری بشری است و تمام انسانها وقتی دندانشان به عصب میرسد یا باید با روشهای هزینهبردار، عصب کشی کنند یا دندانشان را بکشند.بیماری پوسیدگی دندان بعد از سرماخوردگی شایعترین بیماری بشری است و تمام انسانها وقتی دندانشان به عصب میرسد یا باید با روشهای هزینهبردار، عصب کشی کنند یا دندانشان را بکشند.
کاشت دندان به روش ایمپلنت
در این روش زیبایی که می توان گفت روش درمانی نیز محسوب می شود، برای کاشت دندان نیاز به جراحی لثه می باشد. ایمپلنت از چند قسمت تشکیل شده است. که قسمت اصلی آن که ریشه می باشد، که با استفاده از جراحی در استخوان فک قرار می گیرد. بعد از پیوند ریشه مصنوعی با استخوان فک قسمت های دیگر ایمپلنت روی آن قرار می گیرد و در نهایت با قرار گرفتن روکش یا تاج مصنوعی، کاشت دندان کامل می شود.
دندانپزشکان به این نتیجه رسیده اند که برای دندان های خلفی که تاج آنها آسیب دیده است و باید کشیده شوند می توان از روش جدید استفاده نمود. در روش جدید، دندان کشیده شده و ریشه و تاج آن به صورت سه بعدی در لابراتوار دندانپزشکی شبیه سازی می شود. مواد استفاده شده در این روش عمدتا زیرکونیا و سرامیک می باشد.
برای ساخت سه بعدی پروتز به دندان کشیده شده نیاز است. دندانپزشک می تواند با استفاده از اطلاعات ظاهری دندان، پروتز مشابه آن را با روش های جدید بسازد. در این روش طول درمان بسیار کمتر از کاشت ایمپلنت معمولی می باشد. در افرادی که از این روش استفاده نموده اند، طول درمان حداکثر ۱۰ روز بوده است.
روشهای جدید و نوین ترمیم و کاشت دندان دندانپزشکی
وقتی پروتز جدید ساخته می شود، در ریشه و جای دندان افتاده قرار میگیرد. سپس برای تثبیت آن باید لثه اطراف دندان را بخیه نمود. در یک مدت زمان معین، لثه اطراف دندان رشد نموده و استخوان فک نیز اطراف ریشه مصنوعی را در بر می گیرد که در نهایت موجب استحکام پروتز می شود.
با توجه به اینکه روش فوق، به تازگی ابداع شده است، استفاده از آن برای جایگزینی تمامی دندان ها هنوز به صورت صد در صد آزمایش نشده است و نمی توان از آن برای تمامی دندان ها استفاده نمود. همچنین این روش اغلب برای دندان های کشید نشده مناسب است زیرا باید به محظ کشیدن دندان، پروتز به جای آن قرار بگیرد. وقتی دندان می افتد یا کشیده می شود بعد از مدتی استخوان فک در قسمت ریشه بازسازی می شود و نیاز به سوراخ کردن و جراحی دارد. به همین دلیل نیاز است قبل از بازسازی درمان آغاز شود.
پس استفاده از روش ایمپلنت بدون جراحی نیاز به تشخیص دندانپزشک متخصص و داشتن شرایط دارد. تفاوت روش فوق با ایمپلنت، در جراحی می باشد. همانطور که گفته شد برای کاشت ایمپلنت در استخوان فک نیاز به جراحی است. همچنین به زمان زیادی برای بازسازی استخوان نیاز می باشد. در حالی که با روش جدید، دیگر نیازی به جراحی نیست و مدت زمان درمان تنها ۱۰ روز به طول می انجامد.
مجله همنوعان
یکی از درمان های جدید در سال ۲۰۲۰ ایمپلنت بدون جراحی می باشد. اغلب تغییرات در دندانپزشکی که در سال ۲۰۲۰ معرفی شده است، مربوط به جنس روکش ها و لامینیت های دندانی است.
همیشه مهمترین مسئله در دندانپزشکی حفظ سلامت دهان و دندان بوده است. در سال جدید نیز دندانپزشکان به رعایت بهداشت دهان و دندان تاکید فراوان دارند. بر اساس تحقیقات انجام گرفته ریشه برخی از بیماری ها در بدن عدم رعایت بهداشت دهان و دندان می باشد. همانطور که می دانید پزشکان در تلاش هستند که با روش و درمان های مختلف بیماری های خطرناک نظیر سرطان را درمان کنند که خوشبختانه در این امر موفق بوده اند. اما در علم دندانپزشکی نمی توان درمانی برای مشکلات ناشی از عدم رعایت بهداشت دهان و دندان معرفی نمود. وقتی بر اثر مسواک نزدن و استفاده نکردن از نخ دندان، دندان پوسیده شود باید آن را ترمیم نمود. در ترمیم و پر کردن، دندان هیچگاه مانند دندان طبیعی و اولیه نمی شود. به همین دلیل مراقبت و رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار مهم و حائز اهمیت می باشد.
روش درمانی پالپ زنده
بازسازی بافت در اعضای بدن یکی از آرزوهای پزشکی است که ما با این روش درمانی به این آرزو دست پیدا کردهایم و این افتخار بزرگی است.
این طرح رتبه اول کیفیت پتنتهای ایرانی ثبتشده در usptp را دارد.
همچنین نام این ماده ایرانی در mesh کتابخانه ملی آمریکا ثبت شده و در مطلعات جهانی به استفاده از این ماده برای درمان پالپ زنده توصیه شده است. این طرح اولین و بزرگترین مطالعه کارآزمایی بالینی اثبات اثربخشی درمان پالپ زنده با استفاده از ماده ایرانی cem cement در دندانهای مبتلا به پوسیدگی غیرقابل بازگشت است.
همچنین این طرح از سال ۱۳۸۸ به بسته خدمات دندانپزشکی مراکز بهداشتی درمانی ورود پیدا کرده و این ماده ایرانی در آخرین کتب علمی رشته اندودانتیکس، معرفی شده است.
ونیر های کامپوزیتی و سرامیکی (لمینت)
ونیـر های دندان بهترین روش ترمیم دندان برای دندان های شکسته و آسیب دیده می باشند. ونـیر های دندانی در دو جنس کامپوزیتی و سرامیکی در بازار موجود میباشند. ونیر ها ضخامتی در حدود یکی میل دارند و به چسب های مخصوص بر روی دندان گذاشته می شوند و زیبایی لبخند را در کمترین زمان دوباره به فرد بر میگردانند.
اما خب ونیر های دندانی از استحکامی مانند ایمپلنت های دندان برخوردار نیستند و طول عمری در حدود ۱۰ الی ۱۵ سال دارند که باز هم بسته به نحوه نگه داری می تواند متغیر باشد. این روش ترمیم دندان زمانی به کار می رود که قسمتی از دندان شکسته باشد و بجای این که از مواد دندانپزشکی برای ترمیم آن استفاده کنند از ونیر های دندانی استفاده می کنند که استقامتی بیشتر دارد.
مزایای وینر های دندانی
رنگ بندی متناسب با زیبایی لبخند
کار گذاری در کمترین زمان
استقامت بالا به نسبت مواد دندان پزشکی
دست نخوردن بخش هایی از دندان اصلی که سالم هستند
معایب ونیر های دندانی
نازک بودن و شکنندگی
نیاز به نگهداری و مراقبت
در صورتی که با لایه دندان اصلی جفت نشوند باعث میشود که مقادیر غذا بین ان و لثه قرار بگیرد که باعث عفونت شود.
بهترین روش های درمان و جلوگیری از پوسیدگی دندان